sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Cum ne jucam sub linux

Incet,treptat, jocurile spectaculoase si mult dorite de sub Windows pot fi jucate la o calitate similara si sub Linux.
Operatiuni normale de navigare pe internet,preluare de e-mail-uri,chat,ascultare muzica,vizionare filme,editare de documente,etc,etc,nu pun probleme semnificative sub nici una din distributiile principale Linux(Ubuntu,Mandriva,OpenSuse,Debian,Fedora,etc.) si nu exista motive intemeiate pt care un utilizator obisnuit sa nu migreze catre ele,totusi acest lucru nu se intampla inca,nici macar partial(prin dual-boot).Oare de ce?..
Raspunsul cel mai des pe care-l intalnim de la majoritatea inca este ca:"din cand in cand mai vreau sa ma si joc si Linux nu-mi ofera acest lucru."
Sa fie oare adevarata aceasta afirmatie?
Totusi,cu un dram de noroc si putin efort,jocuri clasice de sub Windows(sau clone ale lor) pot fi jucate la o calitate acceptabila si sub Linux.
Hai sa vedem,iar in cazul nostru sa vorbim de Ubuntu(si toti verisorii lui;ma rog "flavors").
Jocurile presupun ca subsistemele audio si video sa functioneze fara probleme,in special driverele accelerate 3D video cu ajutorul comenzii "glxinfo | grep "direct"" care ar trebui sa va dea raspunsul:"direct rendering:Yes."Se testeaza functionarea efectiva cu ajutorul comenzii "glxgears" ce va afisa o fereastra in care se invart niste roti dintate,iar in terminalul in care s-a dat comanda sunt scrise informatii despre numarul de FPS-uri obtinute.

Jocuri dedicate Linux

O mica explorare cu Google dupa Linux games aduce foarte multe informatii despre acest subiect.Jocuri gratuite sau comerciale din cele mai variate sunt disponibile si pt Linux,de exemplu:Vdrift,TORCS,America's Army,Sauerbraten,Alien Arena,True Combat Elite,Freeciv,Battle of Wesnoth,Flight Gears.
Pe unele le puteti instala folosind Synaptic Package Manager.Introduceti linia "deb http://ubuntusoftware.info/karmic all" in fisierul /etc/apt/sources.lst ca sa aveti mai mult acces la jocuri.
Sa nu uitam aici si de programul Ultamatix ,dezvoltat de Theemahn de la Ultimate Edition acum(fostul Automatix pt Ubuntu),care poate instala toate jocurile disponibile pt Linux si Ultimate Edition 2.3 Gamers Edition chiar.
Emulatorul Wine permite rularea de programe dar si de jocuri Windows pe sistemele de operare Linux.Asta in cazul programelor normale doar,insa din pacate jocurile au nevoie de ceva mai mult.Ele necesita accelerare hardware,macar pt partea de video,prin intermediul bibliotecilor DirectX.
Toate jocurile moderne se bazeaza pe platforma Microsoft DirectX pt a putea rula la capacitate maxima pe toate sistemele si fara el nu se poate face nimic.De aceea Wine trebuie configurat in mod special pt aceste cazuri.
Incercati sa folositi versiunea de Wine cu patch-ul 3DMark de la getdeb.net.
Folositi cu incredere sectiunea de jocuri a comunitatii ubuntuforums.org,pt ca acolo veti gasi sfaturi valoroase.

Cum se instaleaza Wine

In mod normal Wine este prezent in repozitoriile pt Synaptic Package Manager si poate fi instalat simplu.Insa este posibil sa nu aveti acces la cea mai recenta versiune de aceea asigurati-va si adaugati sursa WineHQ in lista APT:
wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387ee263.GPG -o- | sudo apt-key add -
si apoi:
sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/karmic.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list.
Am inteles acum de curand ca utilizatorii de Ubuntu karmic pot sari peste aceasta etapa deja.

Alternativa:linux-gamers Live DVD 0.9.5

Puteti explora lumea jocurilor sub Linux si fara sa va bateti capul cu setari si configurari.
Solutia se prezinta sub forma distributiei Linux-gamers Live DVD ce ofera o colectie de jocuri ce pot fi rulate fara o instalare prealabila nici pt sistemul de operare si nici pt jocuri.
Imediat dupa bootare de pe DVD se pot rula direct de pe desktop jocurile.


DIRECTX IN WINE

Nici chiar cea mai recenta versiune de Wine nu are suport complet pt bibliotecile DirectX oferite de Microsoft.O cautare simpla pe Google scoate la iveala pasii prin care emulatorul poate fi pacalit sa instaleze cea mai recenta versiune a platformei DirectX.
De pe un sistem Windows adus la zi (up-to-date) obtineti bibliotecile mscoree.dll and streamci.dll pe care le veti copia in directorul ~/home/nume/.wine/drive_c/windows/system32.Apoi folosind comanda "winecfg" afisati fereastra de configurare a Wine,mergeti in tabul Libraries,scrieti in dreptul New override for library mscoree si dati Add.
Apoi selectati mscoree,dati Edit si schimbati modul de functionare pe native.
Descarcati cel mai recent kit de DirectX de la Microsoft si rulati-l in Wine.Fisierele se vor despacheta intr-un director ales de dv.

Un fel de DAEMON TOOLS

Toata lumea este familiarizata cu conceptul de emulator pt unitatile virtuale.
Sub Linux lucrurile sunt in acelasi timp mai simple dar si mai complicate.
Mai simple pt ca orice fisier de tip ISO poate fi montat ca director cu o comanda,de tipul "sudo mount -t iso9660 disk1.iso /mnt/disk -o loop".
Un utilizator Windows doreste o modalitate mai simpla de a avea acces la fisierele .ISO,daca se poate ceva similar cu Daemon Tools.
Exista o aplicatie care poate face exact acelasi lucru si se poate instala foarte usor.Este vorba de CDemu.Adaugati sursa 'deb http://ppa.launchpad.net/cdemu/ubuntu karmic main" tot in /etc/apt/sources.lst,apoi cu comenzile:
sudo apt-get update
sudo apt-get install cdemu-daemon gcdemu
Porniti daemonul di terminal cu:
sudo /etc/init.d/cdemu-daemon start
si interfata grafica prin rularea cdemud-session.

Bineinteles sa nu uitam ca mai sunt si alte programe in Linux free sau comerciale,mai mult sau mai putin bune ca:wine-doors,playonlinux,cedega,crossover-linux-games,etc;despre unele dintre acestea am mai postat pe blog deasemenea(vezi Play-on-linux).


Cum se monteaza fisierele cu extensia .BIN

Daca CDemu nu este suficient pt ca folositi mai des fisiere de tipul .IMG sau .BIN/MDF,atunci va recomand sa apelati la serviciile pachetului Furius ISO Mount.
Il puteti descarca de la adresa http://www.marcus-furius.com/files/FuriusIsoMount/pyfuriusisomount_0.11.1.0-1_i386.deb pt versiunea ce foloseste Python,respectiv http://www.marcus-furius.com/files/FuriusIsoMount/furiusisomount_0.9.0.2-1_i386.deb pt cea bazata pe Mono.
Aplicatia o veti porni din Applications>Sound&Video>Furius ISO Mount,folositi butonul Browse pt a selecta fisierul dorit si validati prin Mount.

0 comentarii:

 
back to top