sâmbătă, 21 noiembrie 2009

WiFi pt Linux

Ubuntu este o distributie complexa,dar departe de a fi completa inca,din pacate.In majoritate cazurilor sunt recunoscute toate componentele,inclusiv placile ethernet sau wireless.
Dar sunt si cazuri,si multe,in care acestea nu functioneaza din lipsa driverelor adecvate.
Uneori ele nu sunt incluse pt ca trebuiesc respectate drepturile de proprietate,alta data pur si simplu pt ca nu exista versiuni de linux,Ubuntu nefacand o exceptie.
Cu toate acestea exista modalitati prin care putem instala driverele sub Linux cu conditia sa avem la indemana macar un kit de drivere pt Windows.
Sunt 3 cai prin care putem incerca instalarea driverelor pt conexiunea wireless.

Incarcarea firmware-ului si a driverelor direct din Ubuntu

Cea mai fericita situatie este cand exista drivere de Linux pt placa dar nu avem firmware-ul pt ea,din diferite motive legate de respectarea dreptului de autor.
Multe distributii au optat pt facilitarea instalarii conexiunii wireless chiar si atunci cand intra in discutie drepturile de autor.
Utilizatorul urmeaza sa descarce firmware-ul manual,acceptand automat acordul de licentiere,si sa le instaleze pe sistem.
Ubuntu a venit cu modulul Hardware Drivers prin care este posibil sa se activeze drivere proprietare direct dintr-o interfata grafica,cu conditia ca sistemul sa aiba o conexiune la internet.

Ndiswrapper:drivere Windows functionale in Linux

Acesta este capabil sa instaleze si sa foloseasca sub Linux driverele de Windows.
El se gaseste in repozitoriul 3rd party din Ubuntu:
sudo apt-get update
sudo apt-get install ndisgtk
Introduceti CD-ul de drivere Windows si asteptati sa fie recunoscut de Ubuntu si montat automat.Identificati pe CD locatia unde se afla fisierul .inf al driverului.
Putem instala in sfarsit driverul de Windows cu ajutorul lui ndiswrapper cu comanda: sudo ndiswrapper -i numefisier.inf si asteptati sa fie copiate si instalate driverele.
Verificam daca driverele s-au instalat prin comanda "ndiwrapper -l" si trebuie sa primim un mesaj de genul "device (1761:0B05) present."
Acum puteti trece la incarcarea modulului ndiswrapper.Dati comanda "sudo depmod -a" si apoi "sudo modprobe ndiswrapper".
Verificati daca driverul este functional cu comanda "tail /var/log/messages".

Compilarea in kernel

Cea mai grea dintre variante este cea in care compilam driverul in kernel.Ne ofera avantajul unei functionari mai bune dar presupune cunostinte avansate despre folosirea kernelului.
In plus la fiecare update/upgrade de kernel este nevoie de recompilarea driverului.

0 comentarii:

 
back to top